Orientační pochod údolím Polančice

Jarní orientační pochod z Klimkovic údolím Polančice do Sanatorií Klimkovice“, ze dne 27.3.2024.

Na sazometnou středu, za pěkného a poměrně teplého jarního počasí, se uskutečnila plánovaná sportovně-turistická akce výboru seniorů při ČD OSŽ Ostrava zaměřená na pohyb lesem, údolím potoka Polančice a Lesním parkem kolem sanatorií s návštěvou dvou studánek, se startem pochodu na zastávce MHD Klimkovice, u rybníčku a cílem pochodu, v Sanatoriích Klimkovice v Restaurací zahrada. Cílem bylo po cestě, kromě vnímání meandrů potoka a údolní nivy Polančice a jarní květeny, pozorovat výstupy skalních břidlicových výchozů a taky určovat místa, resp. odhadovat ušlé vzdálenosti, kde se podle mapy pro OB výprava zastavovala. K dispozici měli účastníci (skupinky po třech až čtyřech lidech část mapy pro OB s názvem Hýlov, Sanatoria Klimkovice 1:10000 (1 cm na mapě = 100 metrům ve skutečnosti) a ekvidistancí 5 metrů. Při zastávkách účastníci obdrželi informace o zajímavostech lokality i pověsti o studánkách.

Na akci, na kterou jsme přijeli autobusem Transdevu číslo 673 od nádraží Svinov, kde byl sraz, se dostavilo celkem 35 účastníků, 4 nastoupili později po trase nebo se dostavili přímo na start pochodu. Celkem nás bylo 39, z čehož bylo 27 členů sdružení OSŽ Ostrava DV 7 (když během úterní schůze, úterního odpoledne a večera a středy rána se odhlásilo 10 původně přihlášených členů sdružení) a celkem 11 členů z jiných seniorských organizací železničních (Ostrava-Svinov 4, Depo Ostrava 2) i neželezničních (MO z O.-Poruby 5) a 1 byl přítel členky sdružení.

Na pochod po přivítání a nezbytné instruktáži jsme vyrazili v 9:45 hod a vydali se na trasu (cca 6,3 km) s odbočkami ke dvěma studánkám po cestě cca 7 km.

Při pohybu po převážně zpevněných cestách, ale taky částečně po lesních cestách, pěšinách a v terénu a po silnici, účastníci pochodu byli prověřováni, jak po fyzické stránce (výstup k Liduščině studánce do prudkého kopce, asi 9 účastníků tam vylezlo a překonalo prudký svah s převýšením 35 metrů), tak i jak dovedou mapové zobrazení srovnat s realitou v terénu. U Kouzelné studánky jsme si udělali asi 15-cti minutovou zastávku na svačinu a krátký oddech.

Pochod jsme ukončili po průchodu branou Lesního parku, kde jsme mohli obdivovat díla řezbářů, účastníků Klimkovických sochařských sympozií, v těsné blízkosti sanatorií asi ve12:15 hod, ověřili si odjezdy autobusů MHD a někteří hned ve 12:25 hod odjeli, někteří se na chvíli posadili do Restaurace Zahrada v areálu lázní a malá skupinka po chvíli pokračovala do Restaurace Mexiko u Vřesiny (na tvarůžky). Protože nebyla dokončena rekonstrukce kavárny, kde jsme původně měli provést společné ukončení a zhodnocení akce, tak vkusné účastnické diplomy byly rozdány, tak jak to bylo možné a kde se skupinky účastníků nacházely. To byl asi jediný nepodařený záměr, protože většina účastníků byla spokojena s tím co zažili a jakým zajímavým koutem Ostravska se mohli projít s pomocí mapy pro OB.

Postupně jsme odjížděli MHD, busem číslo 64 ze zast. Lázně Klimkovice směr Ostrava, v 13:15, 13:45 zpět do Ostravy na Svinov-mosty.

Díky teplému jarnímu počasí a dobré náladě lze akci hodnotit jako úspěšnou. Oceňuji zejména, že i účastníci s omezením (s pomocí tyček na nordic walking) zvládli i krátké stoupání mezi 4 a 5-tým kilometrem pochodu.

Vedoucí akce: Ing. Josef Juřeník

Foto:

Přidáno / naposledy upraveno: 09. 04. 2024 08:53:04
Vytvořil Adam Šefránek
© 2016 OSŽ Ostrava