Uherské Hradiště - Slavnosti vína

Zájezd na „Slovácké slavnosti vína a otevřených památek v Uherském Hradišti“9.9.2023.

Na uvedený den výbor DV 7 OSŽ Ostrava připravil pro své členy a hosty vlakový zájezd na tradiční, každoročně pořádanou akci, Slavnosti vína do Uherského Hradiště, kde jsme mohli sledovat představení lidových tradic, gastronomie, kultury a pestrost slováckých krojů a muziky při průvodu jednotlivých regionů a obcí Slovácka městem Uherské Hradiště.
Při přípravě bylo výborem DV7 rozhodnuto využít i vždy nabízených prohlídek otevřených památek (kostelů, klášteru, měst. úřadu a dalších objektů).
Na akci se přihlásilo původně 38 členů, z nichž 8 se odhlásilo ještě před začátkem akce z různých důvodů, takže nakonec nás bylo přesně 30, z čehož byly 3 hosté, takže členů bylo 27.
Při příjezdu vlakem EC Moravia do Starého města u UH jsme byli nuceni trochu zaimprovizovat, když jsme místo zpožděného Slováckého expresu (+18 minut) museli do UH dojet spěšným vlakem. Ihned po příjezdu jsme zamířili po Nádražní ulici, přes Masarykovo náměstí s desítkami stánků a velkým podiem, kolem sošky Slovácké děvčice, na místo sledování slavnostního průvodu.
Jako před 6-ti lety i letos jsme slavnostní krojovaný průvod (Motto slavností: „Víno je sluneční záře, kterou udržuje pohromadě voda“) sledovali z chodníku u Smetanových sadů, kde byl aspoň trochu stín a dalo se chvíli odpočinout na blízkých lavičkách, protože průvod začal se zpožděním a trval více jak 2,5 hodiny. Stovky až tisíce lidí, mladých, starších, ale i dětí v krojích, kolem nás defilovali, zpívali, tančili a představovali svůj region, svoji obec tím co je pro ni charakteristické. Aby účastníkům nebylo líto toho, že v průvodech si členové souborů a představitelé regionů pochutnávali na místních tekutých delikatesech, tak jedna z hostů donesla pro účastníky zájezdu taky ochutnávku tradičního místního moku a to pravé slovácké slivovice. Kvůli zpoždění jsme už neabsolvovali návštěvu Slováckého muzea, ale po skončení průvodu jsme hned zamířili na oběd do Restaurace Sportcentrum u Moravy, kde bylo pro účastníky zájezdu objednané speciální menu, slepičí vývar s nudlemi (á 30,-Kč) a přírodní kuřecí řízek s novými brambory a bohatou zeleninovou oblohou (á 160,-Kč). Po obědě jsme se zastavili na něco ostřejšího (pravá slovácká trnkovice) a taky sladkého (klínek frgálu a punč. řez) v domě U Moravy 434 (jako pozornost hostitelky), kde jsme shlédli i kontroverzní „výstavu“ soch místního performena.
Po krátkém odpočinku jsme pokračovali s odpoledním programem a to prohlídkou památek (Františkánský klášter, kostel Zvěstování P. Marie, radnice, kostel Sv. Fr. Xaverského) a hlavně i s ochutnáváním čerstvých burčáků, které si někteří zakoupili i domů pro své blízké.
Díky pěknému počasí, dobré náladě a nabídnutým pochutinám akce proběhla k celkové spokojenosti. Nebýt přeplněného návratového vlaku Slovácký expres, který jsme použili na cestě z UH do Starého města (místo Arrivy) na vlak EC Polonia, tak si nebylo na co stěžovat. Další cesta ze Starého města u UH do Ostravy už proběhla v klidu a pohodě.

V Ostravě-Výškovicích 10.9.2023
Vedoucí zájezdu: Ing. Josef Juřeník

Přidáno / naposledy upraveno: 13. 09. 2023 11:04:09
Vytvořil Adam Šefránek
© 2016 OSŽ Ostrava