Pustevny

" Lysou bychom pěšky už asi všichni nedali , což ???!!! Tak víte co? Pojeďme na Pustevny!" Jedno z nejkrásnějších míst Beskyd a pro Ostraváky téměř na dosah. Plánovaný výlet na Pustevny se uskutečnil 8.8.2018 - zúčastnilo se 24 seniorů a Filip - 9.letý vnuk jedné z účastnic.
Odjíždělo se vlakem 3124 z Ostravy hl.n. - někteří přistoupili ve stanici Ostrava střed .
Plánovaná výluka mezi stanicemi F.M. - Frýdlant n. O. souběžná s renovací silnice ve stejném úseku byla poněkud stresující, neboť skupina byla závislá na bus z Frenštátu p. R. do Trojanovic . Vyšlo to !!!!!
Předcházející tropické dny vystřídal tentokrát i "slejváček", aktéři však byli spolehlivě ukryti v autobuse.
Jako zázrakem se vyčasilo ! Byť zataženo, ale s velmi příjemným vánkem se skupina dopravila lanovkou na Pustevny k nové stanici, (kterou však obdivovat momentálně nebyl čas) dále pěšky (jak jinak) k vyhlídce Cyrilce - ať již po schodech nebo po cestě na okolo . A pokračuje se
k soše Radegasta - pohanského (slovanského - nutno dodat) boha slunce, hojnosti a úrody (kam ses ztratil ?!).
Zde byl odpočinek na zasloužené stejnojmenné pivíčko . Potom - jak si kdo zvolil - zpět nebo dál. Téměř všichni se rozhodli pokračovat a navštívit Radhošť s jeho unikáty - sochu bratrů ze Soluně a kapli.
A protože byla doba oběda - mnozí toho využili - nabídka velmi pestrá - od kapustnice přes borůvkové knedlíky po frgály. A zpět na Pustevny na lanovku - tentokrát si někteří novou stanici prohlédli a využili i její pohostinnost (zase ty knedlíky !!!!). Dál už jen busem z Ráztoky - 15:28 do Frenštátu p. R., vlakem směr Ostrava (výluka na trati tentokrát už snad ani nevadila). A - jsme doma !!!

Výlet se díky vlídnosti počasí a vstřícnosti zúčastněných vydařil.

MD

Foto:

Přidáno / naposledy upraveno: 03. 07. 2020 18:18:07
Vytvořil Adam Šefránek
© 2016 OSŽ Ostrava