Bučovice

Dne 04.04.2018 se skupina sdružení seniorů OSŽ Ostrava v počtu 43 vydala na výlet do Bučovic a Vyškova .

Do Vyškova se jelo vlakem,dál se pokračovalo objednaným busem do Bučovic .U nádraží jsme přejeli 17.poledník a to máme potvrzeno certifikátem. Hlavním cílem v Bučovicích byl ale zámek, renesanční skvost s arkádovým nádvořím zdobeným 90 sloupy bohatě dekorovanými 540 reliéfy. Nechal si ho postavit pro reprezentaci Jan Šembera Černohorský z Boskovic, jeden z nejbohatších šlechticů v 16.století na Moravě, jenž se s renesancí setkal při svých studiích Itálii a Vídni .

Zámeckému nádvoří dominuje kašna, odkud shlíží na návštěvníky Bakchus se svým neodmyslitelným vakem vína.

Prohlídku sálů - Sál pěti smyslů - Ptačí pokoj - Zaječí pokoj - velmi zajímavé a velmi působivé - prováděla pohledná slečna.

Při prohlídce květinami vyzdobených místností byla většině seniorů dost zima. Inu,na zámku se netopí a někteří z účastníků dali na předpověď meteorologů !

Z oken sálů byla vidět zámecká zahrada, se kterou se většina šla seznámit osobně. Následovala návštěva restaurace, polévka zahřála a řízek s br. salátem nikdy neurazí ! Chutnalo všem !

Z Bučovic jsme autobusem pokračovali do Vyškova k ZOO parku, jež je zaměřen na domácí a hospodářská zvířata z celého světa, například 18 druhů slepic ! Prohlídka byla ukončena návštěvou Hanáckého statku z přelomu 19. a 20. století . Tam se někteří vrátili do svých dětských let a ti znalí dané problematiky neváhali a poučovali své kolegy .

Ze ZOO jsme zámeckou zahradou s lodžií a kolem biskupského zámku-dnes Muzeum –přešli na vyškovské náměstí. Té dominuje renesanční radnice s 57,33m vysokou věží. U té byl rozchod. Někteří si prošli sami náměstí s Ganymedovou kašnou a morovým sloupem a spěchali na vlak.

Ti mlsnější navštívili cukrárnu “ Janský“, která byla založena již r. 1908 Adolfem Jánským za Rakousko Uherska. Potomkům byla znárodněná cukrárna v restituci vrácena a oni pokračují ve výrobě tradičních dobrot. Jejich slavné desertní čokoládové bonbony dodnes vyráběné podle staré receptury, je dovedli až k vyhlášení nejlepší cukrárny roku 2009.

Pak už nás čekala jen cesta vlakem domů v družné rozpravě. Výlet byl zajímavý, poučný, ale také hodně zábavný !

Připravila ho pro naše seniory Květa Vysloužilová

Napsala: Marie Drgáčová

Foto dokumentace:


Přidáno / naposledy upraveno: 03. 07. 2020 18:15:07
Vytvořil Adam Šefránek
© 2016 OSŽ Ostrava