Hvozdnický expres

22.07.2017 se uskutečnila akce seniorů pod názvem : Mikroregionem Hvozdnice.

Zajišťoval - Ing. Josef Juřeník

Odjíždělo se v dobré náladě za krásného počasí R 1130 z Ostravy - Svinova. V Opavě byl přestup na " Hvozdnický expres " s výstupem v Jakartovicích. Zde se šlo podél říčky Hvozdnice (po dešti z minulého dne nepříliš vábné) s krátkou zastávkou před tamním kostelem - Narození Panny Marie z roku 1755 , kde účastníci rovněž vzdali hold soše sv. Jana Nepomuckého (1725) , která vstup do kostela hlídá a návštěvníky vítá.
Dále se pokračovalo k břidlicovým lomům a jezírkům - tedy samozřejmě do kopce . Tam byl podán iniciátorem výletu téměř vyčerpávající výklad o výskytu, použití i opracovávání břidlice tak, že někteří z účastníků nabyli přesvědčení, že práci s břidlicí s použitím patřičných nástrojů od této chvíle bez problémů zvládnou.
Problém však nastal v jiné sféře - u jednoho z přítomných se projevily zdravotní problémy , což mělo za následek změnu plánu a odklon z původní trasy.
Do Mladecka do restaurace " U Kišků " na zamluvený oběd a zasloužený " zlatavý mok " skupina dorazila včas a již v plném počtu.
Zájemci o vojenskou techniku měli pak ještě možnost zhlédnout v přírodním vojenském muzeu exponáty více či méně zachovalé - z dob více či méně minulých, které však běžně zřejmě jinde neuvidí.
A pak už jen - cesta na nádraží v Mladecku a opět "Hvozdnickým expresem" odjezd do Opavy . A dál - zase v dobré náladě - do svých domovů .

Zhodnocení : náročnost pro účastníky - průměrná . Akce velmi dobře připravená a s přehledem zvládnutá.

Marie Drgáčová

Přidáno / naposledy upraveno: 03. 07. 2020 18:26:07
Vytvořil Adam Šefránek
© 2016 OSŽ Ostrava