Pochod přes Ludgeřovický a Bobrovnický les

04. září 2024 od 08:00 do 14:00, počet 1 z 25 (pro potvrzení účasti na události se prosím přihlašte)

Název akce: Podzimní orientační pochod „Přes Ludgeřovický a Bobrovnický les“ v části trasy (při průchodu přes Bobrovnický les) s mapou pro orientační běh.

Datum konání: středa 4.9.2024 (svátek mají Jindřiška a Rozálie)
Technické zabezpečení: materiál ze SK OB Ostrava (jen mapy)
Místo akce: lesní prostory Ludgeřovického a Bobrovnického lesa, části obcí Bobrovníky a Hošťálkovice
Shromaždiště: a) pro start: parkoviště u Green Hotelu, Petřkovická 85/22, Ostrava-Petřkovice,
b) pro cíl: Restaurace Kora, Hošťálkovice.

Dostupnost na start.
vlakem a autobusem MHD:
autem: na parkoviště Hotelu Green – GPS: 49°52´1.495´´N; 18°15´10.907´´E (při návratu zpět busem lze zde vystoupit a odjet zaparkovaným autem.
aa) přespolní vhodným vlakem do Ostravy hlavního nádraží (ze směru od Bohumína, od Suchdolu n. O., od Opavy, od Frýdku- Místku a od Českého Těšína), kde bude čekat před nádražím člen DV 7 od 8.00 hod do 8:20 hod a pak tramvají odjezd společně na zastávku MHD Křižíkova.
ab) Ostraváci tramvají nebo busem na zastávku MHD Křižíkova na Nádražní ulici. Zde přestup na autobus linky číslo 34 s odj. v 8:29 hod na zastávku Hornické muzeum, stan. č.5 linky (na ulici Petřkovická, jak je Socha sv. Jana Křtitele) s příj. v 8.38 hod.
Případně dalšími spoji ze zastávky MHD Křižíkova, busem č.52 (odj. v 8.33 hod, příj. v 8.42 hod) nebo dalším spojem, busem č.56 (odj. v 8.36 hod, příj. v 9.01 hod¨; obě linky jedou na zast Hornické muzeum, stan. č.2. Ze zastávek (na Petřkovické ulici, ze stanoviště č.5) je to asi 120, resp. 320 metrů (ze stanoviště č.2) k Hotelu Green, kde bude na parkovišti start pochodu v 9.05 hodin. Odtud po silnici a pak po pěšině, zelené tur. značce. nazvané „Via Czechia – Slezsko“.

Parametry trati: pouze jedna trasa o délce stanoveným postupem cca 7,0 km, převýšení cca 90 m na celé trase, počet kontrol 6; trasa nebude v terénu nijak značena (půjdeme společně), ale budeme se orientovat a tipovat kontroly podle speciální mapy pro orientační běh.
Charakteristika trati: trať je vedena převážně v lesním prostoru, především po lesních zpevněných cestách a lesní pěšinách a část trasy vede i po silnici; kontrolní stanoviště jsou přírodní tvary, umělé objekty a lesní křižovatky a odbočení cest. Na mapě bude trasa pochodu vyznačena žlutým zvýrazňovačem.
Popisy kontrol: nebudou; na kontrolních stanovištích v terénu nebude nic umístěno, musíte ho přesně tipnout (mapa x realita), podle toho, kde se zastaví průvodce terénem (tzv. živá kontrola) a vždy budete mít tři možnosti, tipy.
Označování průchodu kontrolním stanovištěm: nebude; jen do mapy se vyznačí správné místo zastavení (vše bude vysvětleno před odchodem u Green Hotelu). Označení špatného místa (falešná kontrola) nebo její nesprávné označení bude penalizováno odečtením bodu.
Systém soutěže: soutěžit mohou nejen jednotlivci, ale i dvojice, příp. i větší skupinky.
Po absolvování trasy všemi zúčastněnými se provede vyhodnocení soutěže s vyhlášením nejlepších na 1.-3. místě a s předáním drobných věcných cen. Všichni kdo úspěšně trasu absolvují, obdrží na památku účastnický diplom.

Prezentace přihlášených nebo i těch, kteří se rozhodnou až v uvedený den: 08:00 – 09:00 hod (do příchodu ke Green Hotelu). Pokyny k pochodu a soutěži a mapy obdržíte až na srazu před odchodem(v cca 8.40 -9.00 hod).
Startovné: nebude vybíráno.
Názorný výklad a instruktáž účastníků: 8:40 – 9:00 hodin

Start pochodu: v 9.10 hod
Mapa: speciální pro OB s názvem Dlouhý Bobr, měřítko 1:10000 (tzn. 1 cm na mapě se rovná 100 metrům ve skutečnosti) e, tj. ekvidistance (neboli výškový rozdíl mezi sousedními vrstevnicemi) = 5 metrů. Kontrolní body jsou ve středu fialového kroužku na mapě, vždy jedna kontrola ze tří ve shluku bude správná.
Terén: v první části prudší stoupání, pak mírné stoupání až do Bobrovníků, Pak v rovině, resp. s minimálním klesáním, ve druhé polovině ze začátku stoupání a pak klesání do Hošťálkovic).
Co bude potřebovat účastník akce: odhodlání něco nového zkusit, mapu pro OB a tužku (ty dostane na startu), les a v něm terénní objekty (ty na nás čekají), oblečení a obuv vhodné na vycházku do lesa. Ti, kteří budete vést a koukat do mapy tak nezapomeňte brýle na čtení v mapě.

Společenská část akce: po vyhlášení výsledků a ocenění nejlepších bude následovat posezení spojené s konzumací toho, co nám nabídnou a co si vybereme v Restauraci Kora.

Cesta zpět: zase autobusem MHD linkou č. 34, odjezd ze zastávky Hošťálkovice vzdálené cca 200 metrů od restaurace Kora v 13:33, 13:46, 14:15 a 14.31 hod směr Křižíkova.

Na všechny odhodlané a zvídavé, toužící po pohybu po stanovené trase spojené s typováním kontrol na mapě pro OB, se těší

členové výboru sdružení seniorů při ČD OSŽ Ostrava

Přihlášky přijímá: Josef Juřeník, e-mail: jurenik@volny.cz, MT: 602785092, osobně na členské schůzi sdružení seniorů OSŽ Ostrava (25.6. a 27.8.2024) nebo telefonem či e-mailem nejpozději do pondělí 2.9.2024. Akce je zdarma; utratíte případně za autobusy MHD a za to, co si objednáte v restauraci.

Vedoucí: Ing Juřeník Josef

Pozvánka k tisku:

Vytvořil Adam Šefránek
© 2016 OSŽ Ostrava