Muzeum Mlejn

Malé , ale velice zajímavé muzeum mapující historii mlýnů v Ostravě a okolí.

Na den 10 .února jsme měli původně v plánu jízdu do továrny na výrobu ozdob ve Vsetíně , ale jelikož prodejna byla uzavřena a provádělo se její přestěhování museli jsme na daný termín zajistit náhradní akci. Od rána silně pršelo a vítr převracel deštníky. Útočiště jsme nalezli v soukromém muzeu pana Edy RIEDLA, který nám na požádání a mimořádně muzeum otevřel i před otevírací dobou. Sám nás pak osobně provedl prostorami muzea a provedl ochotně i hodinový výklad k jednotlivým exponátům a také řekl něco k historii mlýnů v Ostravě a okolí. Z jeho výkladu bylo cítit fandovství pro uvedenou tématiku a podle uspořádání jednotlivých exponátu byla zřetelně vidět i pečlivost a promyšlenost jeho sběratelské činnosti. Po ukončení výkladu jsme si mohli jednotlivé exponáty důkladně prohlédnout a kdo měl zájem třeba i vyfotografovat. Jeho soukromá sbírka mlýnků všeho druhu je opravdový unikát.

Navíc jsme si mohli na závěr prohlédnout i vystavené obrazy v jeho malé galerii - pan Eda Riedl je totiž rovněž malíř a pořádá pro zájemce obrazové malby i instruktáže jednotlivých technik malby. Všichni senioři byli nadšeni a i když počasí nepřálo nelitovali,toho že měli mokré nohavice nebo mokro v botách, protože na chodnících bylo v kalužích hodně vody .

A kde se toto malé, ale zajímavé muzeum s galerií pod názvem MLEJN nachází ? Jen pár minut chůze od tramvajové zastávky DPMO Muglinovská v Ostravě Přívoze .

Předs.seniorů ČD Ostrava hl.n. Čiklová Helena

Přidáno / naposledy upraveno: 03. 07. 2020 18:26:07
Vytvořil Adam Šefránek
© 2016 OSŽ Ostrava