Moravský kras

Hodnocení akce kombinovaného zájezdu (vlak+bus) do Moravského krasu s prohlídkou „Punkevní jeskyně, propasti Macocha a poutního chrámu Jména Panny Marie od Jana Blažeje Santiniho-Aichela“ 11.10.2023.

Na uvedený den výbor DV 7 OSŽ Ostrava naplánoval a připravil pro své členy a hosty kombinovaný zájezd za největší turistickou atrakcí brněnského regionu – Punkevními jeskyněmi a historii české architektury Jana Blažeje Santiniho-Aichela ve Křtinách (od jehož úmrtí letos uplynulo 300 let).

Při přípravě akce bylo výborem rozhodnuto, kvůli zvýšeným cenám vstupů do jeskyní (vstupné pro seniory 65+ se zvýšilo ze 160,-Kč na 270,-Kč ve srovnání s rokem 2017) a celkově všech nákladů s turistikou spojených, uhradit každému členu sdružení alikvotní částku (cca 150,-Kč/osobu), která připadne na úhradu autobusu, který je nutno v Brně objednat, aby se vše stihnulo.

Na akci se přihlásilo 32 členů a 4 hosté (2 Huskovi – kteří se chtějí stát členy sdružení a 2 přátelé Jarka Šotoly, takže nakonec nás bylo 36). Ale to nebylo vše, večer před zájezdem se rozhodl, že by chtěl s námi jet náš známý z OMLaZ , vedoucí lesní školy, Bc. Pavel Kotala i se svým synkem, aby blíže poznal, jak se senioři baví a taky vidět Punkevní jeskyně, když naposledy zde byl v dětském věku.

Takže konečné číslo bylo 38. Ale to taky nebylo vše. Na zastávce MHD na ulici Úzká v Brně mně oslovila cizinka, jak jsem se později dozvěděl, byla ze Skotska, i když vizáží spíše vypadala jako Indka – což potvrdila později, že má tento původ; že by chtěla jet autobusem do Skalního mlýna, jestli nevím ze které nástupiště tam autobus odjíždí. I když jsem jí lámanou angličtinou řekl, že nevím, tak hned jsem si uvědomil, že v našem autobusu je dost místa, tak jsem nakonec už s pomocí Pavla Kotaly navrhl, že by mohla cestovat s námi. Ona tomu byla ráda a chtěla vědět kolik bude platit Euro. Nakonec jsem vzal na sebe i to, že to bude mít grátis od českých důchodců z Ostravy. (Jak bych pak vyúčtovával příjem v eurech, že?).Asi proto jsme při loučení spolu s Pavlem Kotalou (dala mu svou e-mailovou adresu) dostali pozvání na návštěvu do skotského Aberdenu. Jmenovala se Mira a byla učitelkou na zdravotní škole a naplánovala si poznání Brna a okolí. A byla fajn, dokonce jsem se ji snažil přeložit do angličtiny i některé skalní útvary. Pobavil ji asi můj překlad skalního útvaru Čertovy branky, kterou jsme míjeli při cestě ke vstupu do Punkevních jeskyní, kterému se srdečně smála.

Do Brna jsme byli nuceni využít vlaku dopravce Regiojet (1104), ale nepřáli nám plány majitele drážní infrastruktury – Správy železnic – která se rozhodla, že zrovna v týdnu, který jsme zvolili za termín našeho zájezdu, že bude provádět práce na traťovém úseku mezi Přerovem a Brnem, takže jsme byli nuceni využít, spíše jsme byli donuceni jet náhradní autobusovou dopravou (NAD) v celém úseku Přerov – Brno. Přestup naší skupiny na autobusy NAD v Přerově proběhl jakž takž (museli jsme si pohlídat, abychom jeli tím busem, který projíždí a nezastavuje v Kojetíně, ani v Nezamyslicích a ani ve Vyškově) i cesta až k Rohlence rychle ubíhala, ale tam jsme začali s autobusem NAD postávat a harmonogram zájezdu začínal být povážlivě napnutý. Do Brna na zast. MHD na ulici Úzka u OC Vaňkovka jsme dorazili autobusem asi s 12-cti minutovým zpožděním oproti příjezdu vlakem. Což bylo ještě přijatelné a v rámci jakési rezervy. I přes průběžnou informaci dávanou řidiči našeho autobusu v Brně (kdy jsme projeli kolem Rohlenky, kde se nacházíme při průjezdu Brnem), tento nepřijel na určené místo ihned po příjezdu autobusu NAD, ale až po více jak 15-ti minutách (údajně jel skoro půl hodiny od Janáčkova divadla, tak bylo Brno zasekané). Po urychleném nástupu a po odjetí ze zastávky MHD jsem zjistil, že 4 účastnice zájezdu chybí, tak jsme je naštěstí mohli naložit na zastávcepro NAD před hlavní výpravní budovou Brna hl.n. Na Skalní mlýn jsme dorazili v 10.12 hod a vláček mezi Skalním mlýnem a vstupem do Punkevní jeskyni měl odjezd v 10.20 hod. Do té doby všichni co chtěli jet vláčkem na gumových kolech si stihli koupit jízdenku, já vstupenky pro účastníky a skoro současně jsme vyrazili já se skupinkou rychlochodců pěšky a zbývající jeli vláčkem směr vstup do Punkevních jeskyní (1,7 km) aby si stihli v obchůdku se suvenýry nakoupit na památku drobné dárky. Když jsme s chodci dorazili ke vstupu do Punkevních jeskyní bylo 10.37 hod, tak právě vyhlásili, abychom se připravili na vstup v 10.40 hod.

Samotná komentovaná prohlídka jeskyní dokumentovaná spoustou fotek z mobilů proběhla dle plánu, hlavně se líbila projížďka v lodičkách po ponorné říčce Punkvě. Po výstupu z lodiček jsme se zase rozdělili na ty, co vyjedou na horní můstek Macochy v kabinové lanovce a na ty, kteří tam vyšlápnou pěšky. Rychlochodci už byli trochu unavení a tak se pěší výstup na horní můstek propasti prodloužil, takže lanovkáři stačili zakoupit a vypít kávu a někteří si i zakouřili. Než jsme nastoupili a vyjeli, tak jsme nabrali další zpoždění, ale v Restauraci U Farlíků ve Křtinách, kde jsme si objednali oběd o nás věděli a tak po příchodu do restaurace to šlo ráz naráz, protože jsme ještě měli v plánu prohlídku poutního chrámu ve Křtinách, tak jsme museli i trochu spěchat. Komentovanou prohlídku chrámu a kostnice s ukázkou zvonohry zajistil nám samotný administrátor farnosti a ten dodržel potřebný čas (40 minut místo 60-ti) abychom mohli odjet naším autobusem nejpozději ve 14.50 hod (jak to určil po projednání se mnou řidič), abychom stihli posunutý odjezd busů NAD (-20 minut) oproti vlaku, kterým jsme se z Brna měli vracet. Řidič našeho autobusu asi u vědomí, že ráno nás jeho zpoždění dost potrápilo, tak jel autobusem přes Ochoz tak, že to bylo na samé hraně. Však jsme to stihli za 27 minut (!) oproti plánovaným 40-ti minutám. Tím pádem si mohli ti, kteří plánovali odjezd pozdější linkou své jízdenky přebukovat na tu linku, která byla avizována. Jízda do Přerova i přestup na vlakovou soupravu Regiojetu (1123) proběhla vcelku bez problémů a do Ostravy jsme dojeli jen s nepatrným zpožděním.

Díky pěknému počasí a zážitkům z prohlídek přírodních skvostů nebo i člověkem vytvořených staveb a i přes děsné zážitky z cestování a přestupování se zájezd snad vydařil a zavládla spokojenost.

V Ostravě-Výškovicích 13.10.2023 Hodnocení sestavil: Josef Juřeník-člen výboru DV7

Přidáno / naposledy upraveno: 18. 10. 2023 16:05:10
Vytvořil Adam Šefránek
© 2016 OSŽ Ostrava