Exkurze do ČNB Praha

Praha návštěva Návštěvnického centra ČNB.

Ve středu 12.července se uskutečnil vlakový zájezd do Prahy, kde jsme navštívili v České národní bance její nově otevřené Návštěvnické centrum, kde jsou instalovány dvě samostatné expozice.

Do Prahy jsme odjeli z Ostravy Ostravanem IC 548 a po příjezdu jsme během pěší procházky prohlédli památky po cestě. S jejich historií nás seznámila paní Šotolová. I tak jsme k ČNB dorazili o 40 minut dříve než byla zajištěna exkurze. Vstřícností zaměstnanců Návštěvnického centra po průchodu přes rámy při vstupu jsme začali prohlídku. Jako první jsme navštívili expozici Za měnou, kde jsme se poutavě dozvěděli o úkolech ČNB se všemi pro naši generaci neproniknutelnými pojmy, které souvisí s měnovou politikou. Všechny činnosti banky nám byli srozumitelně vysvětleny. Někteří si i vyzkoušeli různé interaktivní příklady. Po té jsme se přesunuli k původnímu trezoru Živnostenské banky, kde se nachází expozice Lidé a peníze. Zde jsme se dozvěděli vše o české a československé měnové historii, vzniku peněz a jejich vývoji, ochranných prvcích. Prohlédli jsme si unikátní vysokohmotnostní zlatou minci o nominální hodnotě 100 000 000 Kč. Tato mince je největší mincí v Evropě a druhá na světě.
Po prohlídce, která trvala místo 90 minut dvě a půl hodiny a ještě jsme si vše neprohlédli byl rozchod a část účastníku odjela dřívějšími vlaky domů. Na zpáteční cestě České dráhy nezklamaly – místenky jsme měli v jediném neklimatizovaném voze v soupravě. I tak jsme cestu zpět přežili bez úhony.
Zájezdu se zúčastnilo 20 seniorů našeho sdružení. Myslím si, že všichni byli překvapeni a spokojeni s návštěvou ČNB.

Vedoucí zájezdu: Ing. Šotola Jaroslav

Foto ze zájezdu:

Přidáno / naposledy upraveno: 06. 09. 2023 16:58:09
Vytvořil Adam Šefránek
© 2016 OSŽ Ostrava