Trenčín

TRENČÍN
Úžasné město nedaleko od našich hranic ( 12 km) s dominantou hradu, kterou nelze přehlédnout - ať již jedete po silnici, či vlakem.
Skupina seniorů OSŽ Ostrava hlavní nádraží se 3.10.2018 vydala na vlakový zájezd do Trenčína.
Počet účastníků 33, ne všichni však navštívili hrad. Někteří proto, že je to přece jen " trochu do kopce" někteří jeli do Trenčína z důvodu " nostalgického" ( např. - manžel zde byl na vojně a já za ním jezdila). Jiní vzpomněli i na : " Trenčín - město módy ".
Proč ne - podívat se na místa, kde jsme byli - i nebyli.

Odjíždělo se z Ostravy - Svinova v 06:42 hodin R 341 do Žiliny. Ze Žiliny do Trenčína pak Os 3310 .
Cesta osobákem probíhala v pohodě s vyhlídkou po přitažlivém okolí.
Osudy města a dějiny hradu byly úzce spjaty - ať již se jedná o zpustošení města Tatary (1241) nebo jeho následné obnovení Petrem Čákem a jeho synem Matúšem (1240-1283). Roku 1412 král Zikmund povýšil Trenčín na svobodné královské město a věřte, že Trenčíňané jsou na to dodnes hrdi.
Z nádraží na hrad je to 7-10 minut ( no, jak pro koho, že !!?). Byla možnost zastavit se v restauraci, ale to ještě nebylo potřebné - tak hurá do Trenčianského muzea ! Podívalo se 26 účastníků.
No - a pak - hurá !!! Na Hrad !!!
Přivítáni byli návštěvníci velmi erudovaným a znalým průvodcem, jež byl natolik schopný, že by snad nebylo možno ani stihnout vlak zpět . Opravdu - takový potenciál znalostí u celkem mladého .... klobouk dolů !!! A protože na něj ostravští senioři udělali dojem svým přístupem i ukázněností, daroval na památku publikaci " Trenčiansky hrad" - i s věnováním.
Bylo však potřeba se též někde občerstvit - sraz u Morového sloupu - a pak náměstí a spousta míst, kam můžete zapadnout , slušně pojíst, někteří i méně slušně " popít". I to patří k výletu, ne ???
Počasí si sice trochu zahrávalo , ale .....člověk si nevybere ! Chvílemi paráda, po té sprška - senioři jsou otužilí a mají své zkušenosti !
Vzhledem k tomu, že i cesta zpět vyšla -( tentokrát jinou trasou - a navzdory výlukám na obou stranách ) docela dobře - lze tento zájezd hodnotit jako zdařilý.

MD

Foto:

Přidáno / naposledy upraveno: 03. 07. 2020 18:19:07
Vytvořil Adam Šefránek
© 2016 OSŽ Ostrava