Linhartovy - zámek

" Kam , že to jedeme ???"
"Já nevím" , říká jedna , na což druhá reaguje - " do Krnova a nějaké Linhartovy - prý zámek nebo co ! Uvidíme ! "
A viděly !

Skupina 30 seniorů se vypravila 13.6.2018 - dle plánu a pozvání iniciátora Jarka Šotoly - navštívit zámek Linhartovy a Krnov .
Odjezd v 8 hod. z O. Svinova , přestup v Krnově . V Linhartovech byli před půl desátou - k zámku kousek pěšky (cca 700 m.) - žádný problém, byť počasí nevědělo, jak se zachovat.
A je tady - jednopatrový renesanční zámek s prvky rané gotiky a upraveným okolím pozornost upoutal.
Kastelán ( Jaroslav Hrubý v roli průvodce byl ( navzdory své výšce) - nepřehlédnutelný a upoutal - nejen prezentovanými informacemi, ale zejména svým osobitým a vtipným výkladem všechny přítomné.
Prohlídka jednotlivých pokojů byla velmi zajímavá a taktéž velmi netradiční : po keramice Jana Kutálka - a dalších výtvorech ( sluníčka , andělíčci..) došlo i na oblast čarodejnic ze zcela jiného - ale o to víc zajímavého materiálu. Následovaly modely hradů a zámků od Petra Voráčka , sbírka miniatur likérových lahviček (cca 2000 - paráda !). Naprosto ojedinělé kresby pastelkami - úžasné až neskutečné.
Dětská galerie - ( údajně první v Čechách ) a obrovské modely z papíru - to je inspirace : " kam s vnuky o prázdninách"!
A teď - do Krnova - pivovar " Nachmelená opice " . Provedl majitel - s výkladem - a též s ochutnávkou . Kdo chtěl, odnášel si - za stanovenou cenu "nachmelenou" v plastové láhvi s sebou domů.
Potom už - každý podle svého - někdo na obídek, někdo na kávičku a zákusek , někdo po velmi interesantním náměstí v Krnově - a někteří na Cvilín a vlakem domů.
Velmi vydařený a zajímavý výlet - a - téměř za humny !

Poděkování organizátorovi !

MD

Několik fotografií:

Přidáno / naposledy upraveno: 03. 07. 2020 18:16:07
Vytvořil Adam Šefránek
© 2016 OSŽ Ostrava