Praha - židovské město

V Praze je blaze !!!!
Skupina seniorů OSŽ Ostrava hl.n. v počtu 24 se vydala 1.11 2017 na výlet do Prahy .
Ne posoudit, jak dalece tam blaze je -naopak - cílem bylo Židovské město (židovské synagogy - židovský hřbitov.... Zda i tam bylo ve své době " blaze", kdo dnes posoudí ?!)
Co vlastně o Židech víme ? Každý něco málo, někdo snad víc, ale - v podstatě jsou pro nás spojeni s Hitlerovským holocaustem, ale také s povědomím, že Žid " jde jen po penězích !"
Na výpravě do této oblasti partu seniorů provázela Květa Vysloužilová - což bylo zárukou kvalitního průvodcovství s patřičným erudovaným výkladem.
Účastníci navštívili Maislevovu synagogu (1590-1592 - po rekonstrukci velmi barevná-prý téměř autentická). Dále synagogu Staronovou, jež je nejstarší památkou pražského Židovského města a jednou z nejstarších dochovaných v Evropě) - zde účastníky duchem provázel Rabí Löw a mnozí z přítomných se ohlíželi po Golemovi (asi by v současné době byl potřebný) - neukázal se (schází šém) !
Prohlídka židovského hřbitova byla rovněž zážitek zcela ojedinělý - jiná kultura pohřbívání i vzpomínání na zemřelé. Synagoga Španělská - působila dojmem velké okázalosti a pro návštěvníky se její prohlídka stala nezapomenutelnou.
Oběd v restauraci se uskutečnil mezi prohlídkami jednotlivých objektů - mírné nesrovnalosti s provozovatelem zařízení (se zajímavým názvem) se vyřešily a jídlo chutnalo.
Po poslední prohlídce bylo na každém, jak dalece byl "uchozený" a zda-li se projde nebo zvolí cestu na nádraží raději pohodlnější - tramvají.
Na pražském hlavním nádraží se všichni účastníci sešli včas tak, aby stihli EC 145 a domů se vrátili v pořádku a s velmi silnými dojmy.
Hodnocení : akce velmi dobře připravená, téma zajímavé a netradiční. Spokojenost zúčastněných evidentní.

Poděkovaní iniciátorce .

Několik fotografií:

Přidáno / naposledy upraveno: 13. 03. 2018 21:11:03
Vytvořil Adam Šefránek
© 2016 OSŽ Ostrava