Nikoszowiec - Chorzow

04. červen 2024 od 06:00 do 18:00, počet 0 z 20 (pro potvrzení účasti na události se prosím přihlašte)

VLAKOVÝ ZÁJEZD DO KATOWIC 4.6.2024 (úterý)

Výbor seniorů Ostrava hl.n. Vás srdečně zve na vlakový zájezd do Katowic, v rámci kterého navštívíme nejprve NIKISZOWIEC. Jedná se o hornické sídliště (kolonii) městského typu, které bylo vystavěno v rozmezí let 1908 až 1914 a skládá se z typicky cihlových domů, takzvaných familoků. Tento architektonicky ojedinělý soubor navrhli Emil a Georg Zillmannovi. Kolonie byla postavena vedle šachty Nikisz, která patřila dolu „Giesche“ (v současnosti KWK Wieczorek). Toto sídliště bylo budováno s tím, aby bylo „soběstačné“.. Byl postaven kostel sv. Anny, škola, obchody (konzuny), pošta, silnice, kanalizace atd. Procházkou po Nikiszowci si tuto kolonii s podloubími, průchody, dvorky projdeme a navštívíme zdejší Muzeum dějin Katowic, kde si prohlédneme stálé expozice, do kterých je v úterý vstup zdarma:
„U nos w doma na Nikiszu“ - ukázku typického bytu v Nikiszowci,
Voda a mýdlo nejlepší bělidlo – výstava v bývalé společné prádelně představuje celý cyklus praní prádla v tehdejších podmínkách.
Kolem poledne se přemístíme do další oblasti Katowic, a to do Chorzowa, kde navštívíme Slezský park, velký městský park rozkládající se asi 3 km ode centra Katowic. který nabízí mnoho atrakcí. Tři největší jsou tyto:
Hornoslezský etnografický park – skanzen (12 Zl)
Slezská zoologická zahrada (vstupné 13 Zl, nad 70 let jen 1 Zl),
Pozemní lanovka ELKO má 3 úseky (jízdné na jeden úsek 27 Zl, nad 70 let 20 Zl),

CENA ZÁJEZDU: 400 Kč (zahrnuje jízdenky na vlak vč. místenek)

CESTA TAM: IC 111 Silesia Ostrava hl.n.. 6:04 - příjezd Katowice 7:37

CESTA ZPĚT: IC 112 Silesia - Katowice odj. 16:16 příjezd Ostrava hl.n. 18:10

Z Katowic do Nikiszowca pojedeme autobusem MHD ZTM (tam a zpět) a do Chorzowa z centra Katowic tramvají (tam a zpět), z tohoto důvodu si po příjezdu do Katowic zakoupíme celodenní 24 hod. jízdenku pro celou oblast Katowic v ceně 12 Zl, účastnici na 70 let cestují zdarma jen na občanský průkaz nebo cestovní pas.

Jelikož se jedná o zahraniční zájezd zvažte prosím uzavření cestovního pojištění včetně léčebných výloh.

Vedoucí zájezdu: Ing. Šotola Jaroslav, tel. 602 540 284

Pozvánka k tisku:

Zhodnocení a foto v archívu: Nikiszowiec - Chorzow



Vytvořil Adam Šefránek
© 2016 OSŽ Ostrava