Zájezd na Vranov

Výlet seniorů sdružení OSŽ Ostrava na Vranov a Bítov

Dne 24.8.2024 zajistil výbor seniorů OSŽ Ostrava hl. nádraží pro 15 našich členů výlet s CA Maxner s hezkým programem na zámek Vranov nad Dyjí a projížďkou lodí po Vranovské přehradě pod hrad Bítov. Zámek Vranov nad Dyjí má dlouhou historii. Vždyť hrad na tomto místě je zmiňován již v Kosmově kronice k roku 1 100 a ten původní gotický zde dali stavět již Přemyslovci jako jeden z obranných hradů na jižní hranici českého království. Mezi 15. a 16. stoletím se tu vystřídali mnohé slavné rody. Po roce 1665 jej dali tehdejší majitelé přestavět na krásný barokní zámek, který jsme navštívili. Prohlídku zakončila návštěva nádherného Sálu předků, který navrhl architekt nejpovolanější Johann Bernard Fischer z Erlachu, vídeňský císařský architekt , jenž navrhoval část samotného Hoffburgu či Schönbrunnu. Pak jsme si prošli přes hráz Vranovské přehrady k přístavišti, nalodili se na loď Valentýnu a vychutnali si plavbu v překrásném údolí po téměř 30 km dlouhé přehradě vybudované mezi léty 1929 – 1933.
Vystoupili jsme v přístavišti přímo pod hradem Bítov. Cesta nahoru byla poněkud krkolomná, určitě by potřebovala pro turisty upravit.
I hrad Bítov má dlouhou historii a ještě před tím, než tu byl Břetislavem I. založen někdy kolem roku 1 055, tu stávalo hradiště z dob Velkomoravské říše. Mnozí z nás navštívili hrad a obdivovali jeho neobvyklou sbírku padesáti vycpaných psích miláčků jejich majitelů, kteří se musí před každou letní sezonou pořádně vyluxovat, jiní už hrad znali a vydali se pomalu lesem do asi 3 km vzdálené obce Bítov, aby se v klidu najedli v restauraci Tesák a ochutnali stejnojmenné pivo z vlastního pivovaru – ostatně jako křen!
Autobus nás již čekal a v 17 hodin byl odjez domů.
Výlet se všem líbil až na malou „chybu“ - celý den se nás snažilo jihomoravské sluníčko usmažit! Vždyť bylo ve stínu pouhých 35°Celsia!

Za všechny účastníky Květa Vysloužilová

Přidáno / naposledy upraveno: 04. 09. 2024 09:22:09
Vytvořil Adam Šefránek
© 2016 OSŽ Ostrava